سفارش تبلیغ
صبا ویژن

شرکت خدمات کشاورزی رها اندیش جوین
 
قالب وبلاگ

مبارزه بیولوژیک

انتخاب دشمن طبیعی؛ دشمنان طبیعی از نظر توانایی کنترل با هم متفاوتند که این تفاوت به دلیل اختلاف در خصوصیات زیستی آن‌ها است. از جمله این خصوصیات می‌توان به قدرت باروری، قدرت جستجو و فاکتورهای دیگر نیز اشاره کرد.
1) کیفیت دشمنان طبیعی؛ دشمنان طبیعی مورد استفاده برای تکثیر و رهاسازی باید عاری از بیماری و هیپرپارازیتوئیدها باشند. دشمن طبیعی انتخاب شده برای تکثیر باید دارای کیفیت مناسب باشد. جمعیت موسس انتخاب شده، برای برنامه تکثیر باید یک جمعیت سالم و قوی باشد هم‌چنین حفظ کیفیت دشمنان طبیعی در طی سالیان متمادی نیز از اهمیت فوق‌العاده زیادی برخوردار است. زیرا ورود دشمنان طبیعی به محیط بسته در واقع جمعیت آن‌ها را از یک جمعیت باز به یک جمعیت بسته تبدیل می‌کند که با گذشت چند سال احتمال کاهش تنوع ژنتیکی و هم چنین زوال ژنتیکی وجود دارد. به همین دلیل القا ژن به داخل جمعیت بصورت مرتب ضروری می‌نماید.
چگونگی القا ژن: معمولاً در برنامه‌های تکثیر بطور مرتب از جمعیت‌های وحشی گونه، به جمعیت‌های پرورشی اضافه می‌شود تا از کاهش تنوع ژنتیکی جلوگیری شود.
2) هزینه پرورش دشمنان طبیعی؛ برای موفقیت و توسعه کنترل بیولوژیک باید دشمنان طبیعی پرورش داده شده قدرت رقابت اقتصادی با سایر روش‌های کنترل آفات بویژه مبارزه شیمیایی را داشته باشند.
تعدادی از دشمنان طبیعی براحتی بر روی میزبان طبیعی خود پرورش داده می‌شوند. برای مثال کنه فیتوزیولوس پرسیمیلس (
Phytoseiulus persimilis ) براحتی بر روی تترا نیکوسلتیکه و گیاه لوبیا پرورش داده می‌شود. نمونه دیگر انکارسیا فورموزا (Encarsia formosa) است که بر روی (Trialearodes vaporariorum
) به سادگی تکثیر می‌یابد.
ولی در مورد بعضی از دشمنان طبیعی سیستم‌های طبیعی خیلی پر هزینه هستند. در سال‌های اخیر توجه زیادی به پرورش دشمنان طبیعی آفات گلخانه‌ای بر روی میزبان‌های مصنوعی انجام گرفته است. البته زمانی خواهد رسید که مبارزه بیولوژیک با مبارزه شیمیایی رقابت کند. کنترل بیولوژیک سه نوع مختلف دارد. در کنترل بیولوژیک کلاسیک یک دشمن طبیعی را در منطقه‌ای رهاسازی می‌کنند که برای همیشه مستقر می‌شود و جمعیت آفت را تحت کنترل در می‌آورد .در این مورد هزینه خیلی ناچیز است اما سود بالایی دارد. به این صورت که هزینه روش‌های کنترل بیولوژیک حدود یک پنجاهم مبارزه شیمیایی درمی‌آید.
3) ذخیره سازی و حمل و نقل دشمنان طبیعی؛ دشمنان طبیعی فقط در چند ماه از سال خریدار دارند. در حالیکه در طول سال باید جریان تولید دشمنان طبیعی حفظ شود. زمانی که تقاضا برای دشمن طبیعی وجود ندارد باید دشمن طبیعی را ذخیره نمود.
در مورد بعضی از دشمنان طبیعی بررسی‌هایی تاکنون انجام شده. مثلاً در مورد پشه آفیدولتوس آفیدومیزا (
Aphidoletes aphidomyza) ثابت شده است که در دمای حدود یک درجه سانتی‌گراد تا مدت دو ماه حفظ می‌شود. هم‌چنین بال توری معمولی کریزوپرلا کارنئا (Chrysoperla carnea)، که برای کنترل بیولوژیک شته‌ها مورد استفاده قرار می گیرد، را می‌توان حدود 31 هفته ذخیره سازی کرد.

4) روش‌های کاربرد دشمنان طبیعی؛ زمان و نحوه‌ی رهاسازی دشمنان طبیعی در کارآیی و موفقیت آن‌ها بسیار موثر است.
روش‌های کاربرد در مورد گونه‌های مختلف دشمنان طبیعی بسیار متفاوت است. بعنوان مثال زنبور انکار سیافورموزا را بر روی کارت‌هایی می‌چسبانند. بر روی هر کارت تعداد زیادی از شفیره‌های آفت وجود دارد که پارازتیه است و داخل گلخانه‌ها به نهال‌ها و گیاهان زینتی آویزان می‌کنند. زنبورهای پارازیتوئید که خارج می‌شوند شروع به پارازتیه کردن میزبان خودشان می‌کنند. در صورتیکه بعضی از دشمنان طبیعی بوسیله هواپیما رهاسازی می‌شوند.
5) ارزیابی فرآورده بیولوژیک یا دشمنان طبیعی؛ برای اطمینان از کاهش جمعیت آفت به پایین‌تر از سطح زیان اقتصادی ارزیابی دشمنان طبیعی ضروری است. این ارزیابی می‌تواند از طریق مقایسه میزان پارازیتیسم در شرایطی که دشمن طبیعی را رهاسازی کردیم، با شرایطی که دشمن طبیعی وجود ندارد، انجام شود. از طریق مقایسه میزان پارازیتیسم می‌توان میزان کارآیی دشمن طبیعی را سنجید. هم‌چنین از طریق شمارش تعداد آفات در یک واحد سطح معین، در محلی که دشمن طبیعی استفاده شده و در محلی که دشمن طبیعی وجود ندارد نیز این کار میسر می‌شود.
بی‌خطر بودن دشمنان طبیعی، دشمنان طبیعی رهاسازی شده باید سایر موجودات مفید را مورد حمله قرار ندهند


[ دوشنبه 91/2/18 ] [ 11:30 صبح ] [ مصطفی فاتحی نیا ] [ نظرات () ]

 

 



 

زیر راسته شب پروازها heterocera

 

زیر راسته روز پروازها Rhopalocera  

 

 

1- پروازها معمولاً در هنگام شب

 

2- بالها هنگام استراحت بصورت

 

مسطح و شیروانی روی بدن هستند.

 

3-شاخکها به اشکال مختلف و

 

اغلب بصورت نخی ولی هرگز

 

گرزی نیستند.

 

4-شفیره در پیله یا محفظه هایی

 

از جنس خاک ،برگ و غیره .

 

1- پروازها معمولاً در هنگام روز

 

2- بالها هنگام استراحت بصورت

 

عمود بر بدن هستند.

 

3- شاخکها در انتها گرزی شکل

 

 

 

4-شفیره لخت است.

 

 

 

 

سیستم طبقه بندی راسته پولکداران بر مبنای راسته به سه زیر راسته Zeugloptera    ، Monotrysia    و Ditrysia    میباشد

 

زیر راسته Zeugloptera   شاملبالپولکدارانی است که دارای آرواره های داهنی بالائی رشد یافته بوده و قطعات دهانی آنها از سیستم جونده است.

 

زیر راسته های Monotrysia   و Ditrysia   اساساً از روی اختلافات جنیتالیا (Genital character  ) از یکدیگر تفکیک میشوند.

 

در سیستم طبقه بندی روش اول زیر راسته Frenate   به تعدادی بالا خانواده تقسیم شده که مبنای تفکیک آنها

 

سیستم رگبندی بالها ،وجود یا عدم وجود ترمز(Frenulum  ) و سایر خصوصیات است. این بالا خانواده ها مجموعاً به دو بخش پروانه های کوچک یا (Microlepidoptera  ) و بخش پروانه های بزرگ یا (Macrolepidoptera) گروه بندی شده اند


[ دوشنبه 91/2/18 ] [ 11:27 صبح ] [ مصطفی فاتحی نیا ] [ نظرات () ]

 

در مورد طبقه بندی این راسته بین متخصصین اختلاف نظر وجود دارد ولی در سیستم طبقه بندی جدید این راسته به دو زیر راسته jugate   و   frenate   تقسیم شده که بر اساس رگبندی بالها و سیستم اتصال بالهای جلو به عقب از یکدیگر متمایز میشوند.

 

در زیر راسته jugate   رگبندی بالهای جلو وعقب مشابه بوده و بالهای جلو و عقب در هر طرف بدن بوسیله یک زائده کوچکی که در قاعده بالهای جلو است و به آن زین یا jugumگفته میشود بهم متصل میشوند.

 

در زیر راسته frenate بالهای عقبی معمولاً کوچکتر از بالهای جلو و رگبندی بالهای عقب نسبت به بالهای جلو کاهش یافته و ضمناً اتصال بالهای جلو و عقب در هر طرف بدن به وسیله ترمز یا frenulum که بصورت زائده باریک و کشیده ای در لبه قاعده بالهای عقب است به هم متصل میشوند و یا بوسیله قاعده زاویه دار شده لبه جلوئی بال عقب این اتصال صورت میگیرد .

 

لازم به تذکر است که زیر راسته jugate گروه کوچکی هستند و نسبتاً کم یاب ولی اکثریت قریب به اتفاق پروانه ها به زیر راسته frenate متعلق بوده و اهمیت زیادی دارند .

 

بغیر از سیستم طبقه بندی فوق راسته بالپولکداران را به روشهای دیگر طبقه بندی میکنند که متداول ترین آنها تقسیم بندی راسته به دو زیر راسته heterocera و Rhopalocera است، که وجه تمایز این دو زیر راسته عبارت است از :

 

 

 

 

 

  پروانه


[ دوشنبه 91/2/18 ] [ 11:26 صبح ] [ مصطفی فاتحی نیا ] [ نظرات () ]

  (پروانه ها و شب پره ها)

 

این راسته یکی از راسته های مهم حشرات بوده که از نظر تعداد گونه در درجه دوم میباشد (بعد از سخت بالپوشان ) مشخصات عمومی آنها عبارتند از :

 

 

مورفولوژی:

 

معمولآ دارای دو جفت بال غشایی که از فلسهای رنگارنگ پوشیده شده ، بی بالی به ندرت ، قطعات دهانی حشرات بالغ از نوع مکنده و فقط در یک خانواده (      (micropterygidaeاز نوع جونده،خرطوم بلند یا کوتاه و مارپیچی ریا،لب بالا کوچک و بشکل نوار عرضی کوچکی در زیر صورت در قاعده خرطوم قرار گرفته است ،آرواره های بالا وجود ندارند ، و خرطوم از تغییر شگل گا لئای آرواره پاین به وجود آمده است .

 

پالپهای آرواره پایین نیز کوچک شده یا اصلآ وجود ندارند ولی پالپهای لب پایین وجود داشته و معمولآ جلو کشیده شده اند ،چشمهای مرکب پروانه ها و شب پره ها کاملآ رشد کرده ولی فقط بیشتر شب پره ها دارای یک چشم ساده در هر طرف سر هستند ، سیستم اندازه گیری پروانه ها از روی عرض آنها با بالهای باز است ، بدن حشره از موهای کرکی و گاهی فلس پوشیده شده، شاخکها نخی، سنجاقی یا پروش ، لارو معمولآ کرمی شکل ، دارای بدن استوانه ای، علاوه بر 3 جفت پای سینه ای دارای 2 تا 5 جفت پای کاذب بر روی مفصل های 6-3 و 10 شکم که در انتها مجهز به قلاب (crochets   ) می باشند بعضی از آنها فاقد پای سینه ای یا شکمی هستند خانواده(       (lycaenidaeلارو زنبورهای گیاهخوار(         (saftlyممکن است با لارو بعضی از پروانه ها اشتباه شود ولی وجه تمایز شان اینستکه لارو این زنبورها دارای فقط یک چشم ساده در هر طرف سر هستند، پاهای کاذب آنها بیش از 5 جفت و فاقد قلاب در انمتهای آنها هستند و اندازه این لاروها معمولآ کمتر از 25 میلیمتر است .

 

قطعات دهانی لارو پولکداران جونده ، شاخکها کوتاه دارای 6 چشم ساده در هر طرف سر ،بدن ممکن است پوشیده از مو یا لخت باشد،  شفیره غیر آزاد.(obtect) لارو عده ای از این حشرات گر چه ظاهرآ خطرناک به نظر میرسند ولی فقط عده معدودی از آنها تولید بوی نامطلوب کرده و یا دارای موهایی که به دست آسیب میرسانند ولی اکثر آنها بی خطر میباشند .

 

 

بیولوژی:

 

لارو پروانه ها معمولاً گیاهخوار هستند (به غیر از بید لباس و بعضی گونه های دیگر )

 

از قسمتهای مختلف برگ ،میوه،چوب و ساقه علفی گیاهان تغذیه میکنند بعضی تولید گال میکنند، بعضی گونه ها آفت انباری بوده و از دانه ها میخورند معدودی از آنها نیز شکاری هستند، ولی حشرات کامل معمولآ از شهد گلها ،مایعاتشیرین و غیره، تغذیه میکنند.

 

لارو پس از رشد کامل معمولآ پیله ابریشمی (coccoon) درست کرده و در آن شفیره میشود البته شفیره ممکن است لخت بوده به آن (chysalids) میگویند و ممکن است به قسمتهای مختلف درختان آویزان شود،و یا در محفظه خاکی و یا داخل برگها پیچیده شود،ماده ابریشمی توسط غدد بزاقی ترشح میشود.

 

یک نسلی یا چند نسلی،زمستان گذرانی اکثراً به صورت شفیره یا لارو یا تخم و ندرتاً بصورت حشره کامل.

پروانه کله مرده

 


[ دوشنبه 91/2/18 ] [ 11:21 صبح ] [ مصطفی فاتحی نیا ] [ نظرات () ]

کنه قرمز پا کوتاه انار


Tenuipalpus Punicae P.&.B

( Acari : Tenuipalpidae )

در بین کنه های انار ، کنه قرمز پا کوتاه انار ، دارای اهمیت اقتصادی است که در اثر تغذیه از برگهای درخت انار باعث زرد شدن و خشک شدن برگها و در نهایت ضعف درخت و خشکیدگی سرشاخه های انار می گردد و در صورت تغذیه از میوه باعث کوچک ماندن میوه ، بد شکل شدن و در نهایت ترکیدگی انار می گردد . کنه قرمز پا کوتاه انار یکی از آفتات مهم انار ، انجیر و پسته بوده و در تمام کشور انتشار دارد .

 

شکل شناسی

رنگ کنه بالغ زنده نارنجی روشن تا قرمز و پس از بلوغ و تغذیه ، لکه های سیاه رنگ در طرفین جانبی بدن آن ظاهر می شود .

تخم

تخمها به رنگ قرمز خونی، بیضوی کشیده ، تقریباً به طول 125وعرض54 میکرون اند.

 


[ شنبه 90/8/14 ] [ 10:0 صبح ] [ مصطفی فاتحی نیا ] [ نظرات () ]
.: Weblog Themes By SibTheme :.

درباره وبلاگ

شرکت تعاونی خدمات کشاورزی رها اندیش جوین ارائه دهنده خدماتی از قبیل تولید نهال و تشخیص آفات و بیماری ها و تجویز و فروش سموم نباتی مشاوره و بازدید از مزارع و توزیع نهاده های کشاورزی به کشاورزان عزیز می باشد . شهرستان جوین عباس آباد عرب 09159744885
امکانات وب


بازدید امروز: 2
بازدید دیروز: 9
کل بازدیدها: 159596

سیب تم